Sushia pohjoismaiseen tapaan
Tässä saat vinkkejä pohjoismaiseen tapaan valmistaa sushia. Raaan kalan sijaan käytämme savustettua ja marinoitua kalaa. Tarjoilemme lisukkeena wasabilla maustettua kermaviilikastiketta.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton
Ainekset
- Neljälle
Sushiriisi
- 2 ½ dl sushiriisiä
- 5 dl vettä
Sushiviinietikka, 1 dl
- 1 dl riisiviinietikkaa
- ½ dl kidesokeria
- 2 ½ rkl suolaa
- 1 rkl sakea
Sushirulla
- 3 noria, merilevälevyä
- 1 annos sushiriisiä
- hieman wasabia
Lohipalat
- 1 nori, merilevälevy
- 200 g savulohta
Marinoitu ruijanpallas
- 200 g ruijanpallasta
- 3 rkl seesamiöljyä
- 2 tl japanilaista soijaa
- muutama ruohosipulinvarsi
Marinoidut jättikatkaravut
- 8 jättikatkarapua
- 2 tl öljyä
- 2 rkl japanilaista soijaa
Wasabikastike
- 3 dl kermaviiliä
- 1 tl wasabia
Tarjoiluun
- kuutioitua lavakurkkua
- purjorenkaita
- japanilaista soijaa
Valmistusohje
1. Sushiriisi: Valmista riisi hetki ennen sushin tekoa ja syömistä. Riisiä ei pidä säilyttää jääkaapissa, silloin viinietikan maku haihtuu. Huuhdo riisi hyvin. Kaada riisit kattilaan. Ota toinen kattila ja kuumenna vesi siinä kiehuvaksi. Kaada kiehuva vesi riisin päälle. Laita riisikattila lämpimälle levylle ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. Alenna lämpöä ja anna riisin porista vielä miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Tee sillä aikaa sushiviinietikka. Kaada riisiviinietikka, kidesokeri, suola ja sake kattilaan. Kuumenna varoen kunnes sokeri on liuennut. Nesteestä tulee aika paksua. Anna jäähtyä. Ota riisi liedeltä ja anna jäähtyä 15 minuuttia kannen alla. Levitä riisi suureen vuokaan. Pirskottele päälle ½ dl sushiviinietikasta. Sekoita varoen puulusikalla. Anna jäähtyä, peitä sitten riisi kostealla pyyhkeellä.
2. Sushirullat: Laita merilevälevylle n. ½ cm paksuinen kerros riisiä. Levitä päälle ohut wasabinauha ja kääri rullalle. Liimaa sauma tilkalla riisiviinietikkaa. Leikkaa rullat keskeltä terävällä veitsellä. Leikkaa jokainen puolikas viistosti.
3. Lohipalat: Leikkaa lohipalat suupaloiksi. Leikkaa merilevälevyt ½ cm leveiksi ja 8 cm pitkiksi nauhoiksi. Kierrä nauhat sushin ”mahan” ympärille. Liimaa alapuolelta tilkalla riisiviinietikkaa.
4. Ruijanpallaspalat: Leikkaa kalafilee neljäksi ohueksi nauhaksi. Kääri jokainen pala rullalle, kaada päälle seesamiöljyä ja soijaa ja marinoi 10 minuuttia. Koristele ruohosipulilla ennen tarjoilua.
5.Marinoidut ravunpyrstöt: Kuori jättikatkaravut ja paista nopeasti öljyssä. Anna jäähtyä täysin ja marinoi soijassa.
6. Wasabikastike: Sekoita kermaviili ja wasabi. Säilytä kylmässä tarjoiluun saakka.
7. Asettele sushipalat neljälle lautaselle. Koristele purjorenkain ja kurkkukuutioin. Tarjoile soijan ja wasabikastikkeen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka