Turkkilaiset kebab-vartaat
Kebab on turkkilainen nimitys ruokalajeille, joissa lihapalat pujotetaan vartaaseen ja grillataan avotulen yllä. Se on varmasti ruokamuistuma niiltä paimentolaisheimoilta, jotka aikoinaan asuttivat nykyistä Turkin aluetta, ja jotka valmistivat ruokansa tähän tapaan.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Neljälle
- 500 g lampaanpaistia
- 8 viipaletta siansivua
- ½ dl korppujauhoa
Marinadi
- 2 tl viinietikkaa
- ½ dl rypsiöljyä
- 1 maustemitta timjamia
- 1 laakerinlehti
- valkopippuria
- 2 valkosipulinkynttä
Kastike
- 1 rkl sipulisilppua
- 2 rkl voita
- 1 rkl vehnäjauhoa
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 3 dl vihanneslientä
- 1 maustemitta timjamia
- ripaus sokeria
- suolaa ja valkopippuria
Tarjoiluun
- 4 annosta keitettyä riisiä
Lisäksi
- 4 grillivarrasta
Valmistusohje
1. Leikkaa lampaanpaisti ensin viipaleiksi ja sitten parin sentin levyisiksi paloiksi. Leikkaa siansivu kolmen sentin paloiksi. Sekoita marinadiksi yhteen viinietikka, öljy, timjami ja pippuri, lisää laakerinlehti ja purista joukkoon valkosipuli. Kaada marinadi kahteen muovipussiin, joihin laitat lampaanliha- ja läskipalat. Sulje pussit ja pane jääkaappiin mutamaksi tunniksi. Kääntele pusseja muutaman kerran. Laita puuvartaat likoon.
2. Kastike: Kuori sipuli ja silppua 1 rkl hienoksi, kuullota hake pannulla voissa ja sirottele joukkoon vehnäjauho, älä ruskista. Lisää tomaattipyree ja kaada päälle vihannesliemi, mausta timjamilla, ripauksella sokeria, pippurilla myllystä ja suolalla. Keitä 30 minuuttia hiljalleen. Jos kastikkeesta tulee liian paksua, ohenna liemellä.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pujottele lihat vuorotellen vartaisiin. Leivitä korppujauhoissa ja ripottele pinnalle vähän suolaa. Paista uunissa grillivastusten alla 20-25 minuuttia. Tarjoile vartaat riisipedillä herneiden ja tomaattikastikkeen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku