Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Turkkilaiset kebab-vartaat

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kebab on turkkilainen nimitys ruokalajeille, joissa lihapalat pujotetaan vartaaseen ja grillataan avotulen yllä. Se on varmasti ruokamuistuma niiltä paimentolaisheimoilta, jotka aikoinaan asuttivat nykyistä Turkin aluetta, ja jotka valmistivat ruokansa tähän tapaan.

Neljälle

  • 500 g lampaanpaistia
  • 8 viipaletta siansivua
  • ½ dl korppujauhoa

Marinadi

  • 2 tl viinietikkaa
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 1 maustemitta timjamia
  • 1 laakerinlehti
  • valkopippuria
  • 2 valkosipulinkynttä

Kastike

  • 1 rkl sipulisilppua
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 3 dl vihanneslientä
  • 1 maustemitta timjamia
  • ripaus sokeria
  • suolaa ja valkopippuria

Tarjoiluun

  • 4 annosta keitettyä riisiä

Lisäksi

  • 4 grillivarrasta

Valmistusohje

1. Leikkaa lampaanpaisti ensin viipaleiksi ja sitten parin sentin levyisiksi paloiksi. Leikkaa siansivu kolmen sentin paloiksi. Sekoita marinadiksi yhteen viinietikka, öljy, timjami ja pippuri, lisää laakerinlehti ja purista joukkoon valkosipuli. Kaada marinadi kahteen muovipussiin, joihin laitat lampaanliha- ja läskipalat. Sulje pussit ja pane jääkaappiin mutamaksi tunniksi. Kääntele pusseja muutaman kerran. Laita puuvartaat likoon.

2. Kastike: Kuori sipuli ja silppua 1 rkl hienoksi, kuullota hake pannulla voissa ja sirottele joukkoon vehnäjauho, älä ruskista. Lisää tomaattipyree ja kaada päälle vihannesliemi, mausta timjamilla, ripauksella sokeria, pippurilla myllystä ja suolalla. Keitä 30 minuuttia hiljalleen. Jos kastikkeesta tulee liian paksua, ohenna liemellä.

3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pujottele lihat vuorotellen vartaisiin. Leivitä korppujauhoissa ja ripottele pinnalle vähän suolaa. Paista uunissa grillivastusten alla 20-25 minuuttia. Tarjoile vartaat riisipedillä herneiden ja tomaattikastikkeen kera.

Tuoreimmat aiheesta

Lihavartaat