Villiyrtit: Lauran revittävä sämpyläkakku vuohenputki-siankärsämöpestolla
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden kuudennessa jaksossa hyödynnettiin villiyrttejä leivonnassa. Tässä Lauran revittävä sämpyläkakku.
Sämpylätaikina
- 1 rkl kuivahiivaa
- 2,5 dl vettä (42°C)
- 1 rkl sokeria
- 2 rkl oliiviöljyä
- 6,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
Vuohenputki-siankärsämöpesto
- 2,5 dl vuohenputkien nuoria lehtiä
- 2,5 dl siankärsämön nuoria lehtiä
- 0,5 dl pinjansiemeniä
- 15 g parmesanraastetta
- 0,5 dl oliiviöljyä
- puolikas valkosipulin kynsi
- ripaus mustapippuria
- ripaus suolaa
Täyttö ja kokoaminen
- 125 g mozzarellaraastetta
- 1 kananmuna
- 0,5 dl seesaminsiemeniä
- 1 dl oliiviöljyä
Horsmadippi
- horsman lehtiä
- punaviinietikkaa
- oliiviöljyä
- suolaa
- mustapippuria
Valmistusohje
Sämpylätaikina
Mittaa 42 asteinen vesi kulhoon. Ripottele päälle kuivahiiva, sokeri ja oliiviöljy. Anna nesteen olla n. 5 minuuttia, kunnes se on kuplivaista ja vaahtoavaa. Tästä tiedät, että hiiva on herännyt.
Sekoita suola jauhoihin. Kaada neste yleiskoneen kulhoon. Lisää jauhot hiivaan samalla sekoittaen. Käydä taikinakoukkua. Anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista. Pyöritä tämän jälkeen vielä n. 5-6 minuuttia, kunnes taikina on elastista.
Peitä ja anna nousta n. 10 minuuttia.
Vuohenputki-siankärsämöpesto
Pese villiyrtit huolellisesti. Laita yrtit, siemenet, valkosipulin puolikas ja parmesanraaste tehosekoittimeen. Surauta hienoksi sipuksi. Lisää oliiviöljy. Pyöräytä vielä jonkin aikaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Täyttö ja kokoaminen
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 20 cm leveä keraaminen pyöreä vuoka oliiviöljyllä. Jaa sämpylätaikina kahteenkymmeneen osaan. Tee osista pallot ja litistä ne n. kämmenen kokoisiksi. Jaa villiyrttipesto ja mozzarellaraaste taikinalevyjen päälle. Sulje taikinalevy nyytiksi.
Riko ja sekoita muna kulhoon ja laita seesaminsiemenet lautaselle. Kasta sämpylänyytti ensin kananmunaan ja sitten seesaminsiemeniin. Sipaise sämpylän reunoihin oliiviöljyä ja laita öljyttyyn vuokaan keskelle. Jatka samalla tavalla lisäten sämpylä vieri viereen. Valuta sämpyläkakun väleihin vielä oliiviöljyä. Paista n. 30 minuuttia, kunnes kakku on saanut väriä ja pinta tuntuu kovahkolta. Irrota kakku vuoasta, kumoa ja siirrä tarjoiluastialle.
Horsmadippi
Pese ja kuivaa horsman lehden huolellisesti. Pilko lehdet pieneksi silpuksi. Sekoita sopiva määrä punaviinietikkaa, oliiviöljyä ja villiyrttiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kasta sämpyläpaloja horsma-öljydippiin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka