Therese Johaug törmää haasteisiin, joihin moni voi samaistua: "Ei niin yksinkertaista"

Therese Johaug ilmoitti viime viikolla palaavansa kilpaladuille tähtäimenään ensi vuoden Trondheimin MM-hiihdot. Johaugin veli Karstein Johaug kertoo Dagbladetin haastattelussa, millaisia uusia haasteita Johaug kohtaa paluunsa kanssa.

Therese Johaug kertoi aiemmin harjoitusmääriensä pudonneen hänen huippuvuosiensa tasosta.

– Harjoittelen 40–50 tuntia vähemmän kuukaudessa. Aikaisemmin treenasin 120 tuntia kuussa, kun määrä on nyt vain 80. Se sujuu hyvin, mutta harjoittelen vain paljon vähemmän, Johaug paljasti.

Johaug kertoi samalla, että testitulostensa perusteella hän on lähestymässä vanhaa kuntoaan. MM-kisoihin on aikaa seitsemän kuukautta.

Suurimman muutoksen aiempaan nähden tuo Johaugin viime vuoden toukokuussa syntynyt tytär Kristin. 

Dagbladet kertoo Kristinin aloittaneen päiväkodissa viime viikolla, mikä tuo mukanaan omat haasteensa, jotka ovat tuttuja kaikille pienten lasten vanhemmille. Päiväkodit ovat erilaisten räkätautien ja vatsapöpöjen sulatusuuneja, jollaisia Johaug ei aiemmin urallaan ole joutunut kohtaamaan.

– Talvesta tulee jännittävä. Kaikki luulevat, että hän vain palaa dominoimaan. Se ei ole niin yksinkertaista. Mukana on niin monia vaikuttavia tekijöitä. Päiväkodissa eteen tulevat sairastelut, Kristin ja harjoittelu ovat asioita, jotka pitää sovittaa yhteen. Emme pysty kontrolloimaan niitä kaikkia, Karstein Johaug sanoi Dagbladetille.

– En usko, että päiväkodista tulevia tartuntoja pystyy välttämään, mutta aika näyttää. Se pitää ottaa huomioon, kun teemme suunnitelmia. Järjettömän hyvä tekniikka ei auta, jos sairastuminen vie viimeisest 14 päivää ennen MM-kisoja.

Karstein Johaug muistuttaa, että hänen siskonsa elämäntilanne on muuttunut täydellisesti aiempaan urheilu-uraan verrattuna.

– Hänen täytyy mukauttaa arkeaan, eikä hän voi ajatella vain itseään. Jos hän harjoittelisi, kuten harjoitteli vuoden 2022 olympialaisiin saakka, hänellä olisi matala todennäköisyys onnistua. Se olisi liikaa. Hän saisi vähemmän unta ja vähemmän aikaa palautua.

Karstein Johaug toteaa, ettei valmistautumisessa pidä jumittua liiaksi tehtyihin suunnitelmiin. Kun harjoittelu on muuttunut menneestä, testaaminen nousee suureen rooliin.

– Jos harjoittelee 80-90 tuntia viikossa, meidän täytyy nähdä, että suunta on oikea ja kehitystä tulee.

Lue myös:

    Uusimmat