Epäilty ampuja oli 20-vuotias hoivakodin työntekijä, jota koulukaverien mukaan kiusattiin nörttilookin takia – tämä hänestä tiedetään nyt

Miten epäilty onnistui ampumaan Trumpia? 0:54
Katso, miten epäilty onnistui ampumaan presidenttiä.

Sosiaalisessa mediassa levisi hyvin pian Trumpin salamurhayrityksen jälkeen video, jolla esiintyvä henkilö väittää olevansa epäilty ammuskelija Thomas Matthew Crooks. Kyseisellä videolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä salamurhayrityksestä epäillyn ampujan kanssa. Tämä hänestä tiedetään nyt.

20-vuotiaan Crooksin kerrotaan olevan kotoisin suhteellisen varakkaasta Bethel Parkin esikaupungista, South Hillsin alueelta Pittsburghista. Crooksin naapuri kertoo The New York Timesin artikkelissa naapuruston olevan "melko vankasti keskiluokkaa, ehkä ylempää keskiluokkaa". 

Miten epäilty onnistui ampumaan Trumpia? 0:54
Miten epäilty onnistui ampumaan Trumpia?

Hänen vanhempansa työskentelevät medialähteiden mukaan sosiaalityöntekijöinä, The New York Timesin mukaan paikallisessa mielenterveyspalveluita tarjoavassa yrityksessä.

Bethel Parkin koulupiiri vahvisti The New York Timesille, että Crooks valmistui Bethel Parkin lukiosta vuonna 2022. Crooks nähdään valmistujaisjuhlista kuvatulla videotallenteella nousemassa lavalle noutamaan lukion päättötodistustaan. 

Useiden medialähteiden mukaan hän oli yksi 20:sta opiskelijasta, joille myönnettiin 500 dollarin palkinto matematiikassa ja luonnontieteissä. 

Koulukiusattu nörttilookin takia

CNN:n mukaan Crooksin kanssa yhdessä lukiota käyneet kertovat Crooksin olleen älykäs, ujo ja viihtyneen omissa oloissaan. The New York Timesin mukaan he eivät myöskään olleet huomanneet mitään ilmeisiä varoitusmerkkejä. Osa oppilaista kertoo Crooksin olleen kiusattu hieman "retronörtin" -olemuksen takia. Hänen myös kerrotaan liikkuneen konservatiivisessa porukassa, jossa osalla oli Trump-lippalakki.

– Hän oli ehdottomasti puheenaihe hieman erikoisen ulkonäkönsä takia, hänellä oli sellainen "retronörtti-viba", kertoo eräs luokkatoveri CNN:lle.

The New York Timesin mukaan hän esiintyi huhtikuussa 2022 videossa koulun Facebook-sivulla, kumartuneena kannettavan tietokoneen ääreen selittämässä koodausta toiselle opiskelijalle. 

Yksi luokkatovereista, Zach Bradford, kertoi The New York Timesille olleensa hänen kanssaan Amerikan historian ja hallinnon kursseilla ja että hän vaikutti "uskomattoman älykkäältä". Bradford muistelee Crooksin näkemyksien olleen "hieman oikealle kallistuvia". Bradford sanoi muistavansa muutamia tilanteita, joissa luokkatoverit kiusasivat Crooksia, mutta oli järkyttynyt kuullessaan, että hänet oli tunnistettu ampujaksi.

Töissä hoivakodissa

Vain kaksi kuukautta ennen Trumpin vaalitilaisuutta Crooks valmistui Allegheny Countyn Community Collegesta insinööritieteiden linjalta.

Crooks työskenteli avustajana hoivakodissa Bethel Parkissa. Laitoksen johtaja Marcie Grimm kertoi The New York Timesille, että työyhteisö oli järkyttynyt kuullessaan Crooksin osallisuudesta ampumiseen.

– Hän hoiti työnsä moitteettomasti ja hänen taustatarkistuksensa oli puhdas, kertoo Grimm.

Kollega joka työskenteli Crooksin kanssa vanhainkodissa kuvaili häntä CNN:lle haastattelussa "maailman kilteimmäksi kaveriksi". Juuri tällä viikolla he koettivat yhdessä löytää helpomman tavan jolla vanhainkodin asukkaat voisivat avata ranch-kastikepakkauksia. Tämä teko kuvasti kollegan mukaan hyvin Crooksin välittävää asennetta.

Viranomaiset: Motiivi ei vielä tiedossa

The New York Times kertoo, että kymmeniä FBI-agentteja, analyytikkoja ja teknikkoja useista osastoista on koottu työskentelemään tapauksen parissa. FBI yritti murtautua ampujan matkapuhelimeen oikeuden luvalla saadakseen lisätietoja hänen suunnitelmistaan ja motiivistaan. Presidentti Joe Biden kertoi sunnuntaina, että viranomaiset eivät olleet tunnistaneet motiivia.

Mitään viitteitä mielenterveysongelmista ei ollut viranomaisten mukaan havaittavissa eikä hänellä ollut epätavallista verkkohistoriaa. Hänen verkkotoiminta paljastaa hänen pitäneen shakin pelaamisesta, videopeleistä ja opetelleen koodausta, kertoo The New York Times.

Crooks sai ampumakoulutusta

Crooksin ruumiin vierestä löytyi AR-15-tyyppinen puoliautomaattikivääri. Tutkijat kertoivat isän hankkineen aseen, mutta viranomaiset eivät vielä tiedä miten Crooks oli sen saanut haltuunsa. FBI kertoo Crooksin perheen tekevän tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

The New York Time kertoo että Crooks saattoi olla koulutettu aseiden käyttöön. Ampumaseura Clairton Sportsmen’s Club Pittsburghin eteläpuolella vahvisti, että Crooks oli sen jäsen.

Pennsylvanian julkisten oikeusasiakirjojen mukaan Crooksilla ei ollut rikoshistoriaa  Äänestäjärekisterin mukaan hän oli rekisteröitynyt republikaaniksi, vaikka liittovaltion vaalikampanjarahoitustiedot osoittavat, että hän lahjoitti 15 dollaria demokraattipuolueeseen liittyvälle liberaalille äänestäjien aktivointiryhmälle tammikuussa 2021.

Marraskuussa Crooks olisi saanut äänestää ensimmäistä kertaa presidentinvaaleissa. Hänen kuitenkin epäillään avanneen tulen kohti yleisöä haavoittaen Trumpin lisäksi kahta yleisössä ollutta miestä ja surmaten yhden. 

Lue myös:

    Uusimmat