Kalatuotteiden kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana joulupöydässä.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan listeriabakteeria on todettu Suomessa säännöllisesti tyhjiö- tai suojakaasupakatuissa kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa. Myös Kuluttaja-lehden vertailussa paljastui taannoin listeriabakteerilöydöksiä suomalaiskauppojen kalatuotteista.
Pahimmillaan listerioosi ilmenee vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena ja voi johtaa jopa kuolemaan. Elintarvikkeiden hyvällä käsittelyhygienialla voidaan vähentää elintarvikkeiden listeriariskiä.
Tärkeä nyrkkisääntö: Älä jätä kalaa huoneenlämpöön
Listerioosin voi välttää elintarvikkeiden oikeanlaisella käsittelyllä. Joulupöydän kalaa ei esimerkiksi missään nimessä saa jättää liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön. Myös nämä seikat kannattaa pitää mielessä:
– Kypsennä kaikki liha huolellisesti
– Pese kaikki tuoreet vihannekset ja pese sekä kuori juurekset huolellisesti ennen syömistä
– Säilytä kypsentämätön liha ja kala erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruuista ja valmisruuista
– Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllä mainittuja kypsentämättömiä elintarvikkeita
– Säädä jääkaapin lämpötila riittävän kylmäksi. Useimmille elintarvikkeille sopiva lämpötila on alle 6 °C. Kalatuotteille turvallinen lämpötila on kuitenkin enintään 3 °C
– Älä käytä viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tuotteita
MTV LIFESTYLE