Joulupöydän ruoissa piilee bakteerivaara – älä toimi näin!

graavilohi
Shutterstock

Kalatuotteiden kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana joulupöydässä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan listeriabakteeria on todettu Suomessa säännöllisesti tyhjiö- tai suojakaasupakatuissa kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa. Myös Kuluttaja-lehden vertailussa paljastui taannoin listeriabakteerilöydöksiä suomalaiskauppojen kalatuotteista.

Pahimmillaan listerioosi ilmenee vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena ja voi johtaa jopa kuolemaan. Elintarvikkeiden hyvällä käsittelyhygienialla voidaan vähentää elintarvikkeiden listeriariskiä.

Tärkeä nyrkkisääntö: Älä jätä kalaa huoneenlämpöön

Listerioosin voi välttää elintarvikkeiden oikeanlaisella käsittelyllä. Joulupöydän kalaa ei esimerkiksi missään nimessä saa jättää liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön. Myös nämä seikat kannattaa pitää mielessä:

– Kypsennä kaikki liha huolellisesti
– Pese kaikki tuoreet vihannekset ja pese sekä kuori juurekset huolellisesti ennen syömistä
– Säilytä kypsentämätön liha ja kala erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruuista ja valmisruuista
– Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllä mainittuja kypsentämättömiä elintarvikkeita
– Säädä jääkaapin lämpötila riittävän kylmäksi. Useimmille elintarvikkeille sopiva lämpötila on alle 6 °C. Kalatuotteille turvallinen lämpötila on kuitenkin enintään 3 °C
– Älä käytä viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tuotteita

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!