Kannattaako katuruokaa syödä? Varo tällaista myyntikojua
Matkustellessa kannattaa huomioida se, että maiden hygieniatasot eroavat toisistaan. Katuruokaa ei kuitenkaan tämän takia kannata jättää väliin.
Reissaamisessa yksi parhaista asioista on eksoottisten ruokien syöminen niiden autenttisessa ympäristössä. Katukeittiöt ovat loistava keino tutustua paikalliseen ruokaan, mutta ikävien sivuvaikutusten välttämiseksi kannattaa pitää muutama asia mielessä.
Tee taustatyötä
Selvitä jo ennen matkalle lähtöä, millainen paikallinen ruokakulttuuri on. Syödäänkö kohteessa paljon kalaa, vai kenties sittenkin naudanlihaa? Kuinka paikallinen ruoka valmistetaan ja tarjoillaan? Herkuttelijalle kohteen ruokamahdollisuudet ovat erittäin tärkeät, mutta myös muut voivat löytää uskomattomien herkkujen äärelle pienellä suunnittelulla.
Varo likaista myyntikojua
Ovatko katukeittiön työskentelytasot ja -välineet puhtaita vai tahrojen ja sormenjälkien peitossa? Eiväthän likaiset tiskit loju maassa kojun vieressä? Kiinnitä erityistä huomiota kojun siisteyteen ja siihen, kuinka kokki käsittelee ruokaa. Kierrä kaukaa kojut, jotka näyttävät siivottomilta ja joissa kokki koskee paljain käsin ruokiin.
Seuraa paikallisia
Paikalliset tietävät aina parhaiten, mistä parasta ruokaa saa, joten seuraa heitä. Kannattaa myös valita koju, jonne on hieman pidempi jono. Se tarkoittaa sitä, että ruoka liikkuu nopeasti, eikä jää muhimaan helteeseen.
Osta kojusta, joka myy vain yhtä ruokaa
Kun kojusta saa vain yhtä ruokaa, ainekset ovat todennäköisesti erittäin tuoreita. Useampaa ruokaa myyvässä kojussa vähemmän suosittujen annosten aineksia joudutaan säilömään kauan.
Mene syömään harkittuun aikaan
Katuruokaa kannattaa aina syödä kiireisimpään ja ruuhkaisimpaan aikaan. Ei siksi, että jonottaminen olisi mukavaa, vaan tällöin ruoka kiertää nopeammin. Jos siis vaikuttaa siltä, että paikalliset syövät lounasta kahdeltatoista, suuntaa katuruokakojulle samaan aikaan.
Varaudu
Ainakin desinfioivien kosteuspyyhkeiden pitäminen mukana on fiksua, mutta joskus kannattaa varautua myös muuten. Jos et osaa syödä puikoilla ja reissaat Aasiassa, kannattaa pitää kertakäyttöhaarukkaa ja -veistä mukana, koska katuruokakojuissa ei välttämättä ole niitä saatavilla.
Älä syö, jos ruoka vaikuttaa epäilyttävältä
Katuruokakojut eivät maailmasta lopu, joten jätä epäilyttävä ruoka suosiolla syömättä ja suuntaa seuraavalle kojulle.
Hyödynnä rikasta elekieltä
Monissa maissa puhutaan huonoa englantia, joten elekieltä kannattaa hyödyntää. Vaikka tuntisit itsesi tyhmäksi ammuessasi kuin lehmä, se saattaa olla paras tapa varmistaa, että naudanlihaksi luulemasi ruoka on varmasti sitä.
LUE MYÖS:
Lähde: The Daily Meal
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka