Makkaraklubin puheenjohtaja syöpäkohusta: ”En suhtautuisi asiaan kovin huolestuneesti”
Suomalaisen Makkaraklubi ry:n puheenjohtaja Kari Kukka kommentoi Makuja.fi:lle WHO:n listausta syöpää aiheuttavista tuotteista, joihin myös makkara lukeutuu.
Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellemassa prosessoidut lihat suolistosyövälle altistaviksi. Makkaraklubin puheenjohtaja Kari Kukan mukaan asiasta ei tulisi olla liian huolestunut.
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kypsää punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.
– En suhtautuisi asiaan kovin huolestuneesti. En näe, että syöpää aiheuttavista seikoista huolestuttavin olisi makkara, Kukka kommentoi.
Makkara-asiantuntija muistuttaa tasapainosta
Jos kysymys olisi raa’asta lihasta, Kukka ymmärtäisi asian paremmin. Lihavalmisteissa ja makkarassa on Kukan mukaan vaihtelevasti lihaa.
– Asiaan voisi suhtautua vaikka sillä tavalla, että syö joka toinen päivä lihamakkaraa ja joka toinen päivä vähemmän lihapitoista makkaraa. Tällöin tasapaino pysyisi yllä, Kukka kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kurpitsapiirakka
-
Piparijäätelö
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä