Alligaattoripäärynä on kuninkaallisten herkku – tiesitkö näitä hedelmäfaktoja?
Avokadoa on käytetty ympäri maailmaa hyvin monipuolisesti osana ruokavaliota. Lue erikoiset faktat tutusta tummanvihreästä hedelmästä!
The Daily Meal -sivusto kokosi yhteen mielenkiintoisia avokadofaktoja. Tiesitkö, että avokadoa on kutsuttu alligaattoripäärynäksi?
Alligaattoripäärynä
Hass-avokadoja kutsutaan tietyissä maailmankolkissa vapaasti suomennettuna alligaattoripäärynöiksi (engl. Alligator Pear). Nimi juontaa juurensa avokadon vihreään, kuhmuraiseen pintaan ja päärynän muotoon.
Kuuluisa herra Hass
Kaikkein kuuluisin avokadolajike on nimeltään Hass. Lajike on saanut nimensä Rudolph Hass, joka patentoi avokadopuunsa vuonna 1935.
Kuninkaallisten herkku
Avokadoja tarjoiltiin aikoinaan pelkästään kuninkaallisille. Tuolloin hedelmää pidettiin vaurauden symbolina.
Rakkauden hedelmä
Avokadopuu kuuluu puulajikkeisiin, jotka eivät tuota hedelmiä kasvaessaan yksittäisinä puina. Tästä syystä avokadoa on pidetty rakkauden ja hedelmällisyyden symbolina.
Kypsyy vasta poimimisen jälkeen
Jotta avokado kypsyy, täytyy se poimia ensin puusta. Avokadot eivät koskaan kypsy pehmeiksi puussa, vaan niiden pehmeneminen vie aikaa vielä poimimisen jälkeen.
Jälkiruoaksi
Suomessa avokadoja käytetään pääasiassa osana suolaisia ruokia, mutta esimerkiksi Brasiliassa on hyvin yleistä käyttää avokadoa makeisiin herkkuihin kuten jäätelöön. Filippiineillä avokadoa sekoitetaan sokerin ja maidon kanssa ja makeaa juomaa nautitaan jälkiruoaksi.
Lähde: The Daily Meal
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi