EM-kisaboikotti laajenee – pelaajien läheisiä jäämässä kotiin

Ukrainan ja Puolan kesäkuussa järjestämät EM-kisat keräävät koko ajan lisää negatiivista julkisuutta. Moni valtion päämies on ilmoittanut boikotoivansa tapahtumaa, tai ainakin harkitsevansa sitä. Nyt listalle on alkanut ilmestyä myös huolestuneita pelaajien läheisiä.

Muun muassa Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt ilmoitti jo hyvissä ajoin, ettei aio matkustaa Ukrainaan. Ruotsi pelaa alkulohkon ottelunsa Kiovassa. Paine Saksan liittokansleri Angela Merkeliä kohtaan on myös valtaisa, mutta tämä ei ole vielä antanut lopullista päätöstään.

Englannin maajoukkuejohto uutisoi aiemmin, että pelaajien vaimot ja muut perheenjäsenet ovat tervetulleita matkustamaan kisapaikalle. Aina näin ei ole ollut. Nyt kuitenkin esimerkiksi Theo Walcottin isä ja veli ovat ilmoittaneet rasistisen uhkan Ukrainassa olevan liian suuri.

- Valitettavasti minä ja isäni olemme päättäneet olla matkustamatta Ukrainaan. Syynä on pelko mahdollisista rasistisista ongelmista, Ashley Walcott kirjoitti Twitterissään Daily Mailin mukaan.

- Jotkut asiat eivät ole riskin arvoisia. Herää kuitenkin kysymys, miksi näin suuren tason kilpailu pidetään paikassa, jonka poliisi ei pysty takaamaan ulkomaalaisten turvallisuutta? Rasismi ei kuulu moderniin maailmaan.

Englannin viranomaiset varoittavatkin paikalle matkustavia kansalaisiaan.

- Ulkomaalaiset ovat olleet väkivaltarikosten kohteita Kiovassa ja Ukrainan muissa suurissa kaupungeissa viime vuosina. Joissain tapauksissa syyt ovat olleet rasistisia.

Syitä mahdollisille boikoteille on kaksi. Ukrainan poliittista ilmapiiriä ja ihmisoikeustilannetta pidetään heikkona. Maan entinen pääministeri Julia Timoshenko vangittiin viime syksynä vallan väärinkäytöstä. Hänestä on levinnyt huolestuttavia kuvia vankilasta, jotka viittaavat väkivaltaan.

Yksittäisten turistien ongelma on maan suuret väkivalta- ja huliganismiluvut.

Lue myös

Lue myös:

    Uusimmat