Tietoturvayhtiö CrowdStrike maailmanlaajuisesta IT-sotkusta: Ongelmaa korjataan

Maailma on solmussa tietoliikenneongelmien takia 0:38
Katso videolta, mistä on kyse!

Maailmanlaajuisesti havaittu laajoja tietoteknisiä ongelmia.

Tietoturvayhtiö CrowdStriken tekninen vika aiheuttaa tietoteknisiä maailmanlaajuisia ongelmia, kertoo Reuters.

CrowdStriken toimitusjohtaja George Kurtzin mukaan kyseessä ei ole kyberhyökkäys tai turvallisuushäiriö. Hänen mukaansa ongelma on tunnistettu ja korjaustoimenpiteet on käynnistetty.

Kurtz kertoo asiasta myös viestipalvelu X:ssä.

Microsoftin mukaan maailmanlaajuisen IT-häiriön perimmäinen syy on korjattu, mutta vaikutukset jatkuvat edelleen, kertoo CNN.

Microsoftin mukaan häiriö vaikuttaa vielä joissain palveluissa.

– Perimmäinen syy on korjattu, mutta häiriö vaikuttaa vielä joihinkin Microsoft 365 -sovelluksiin ja palveluihin, yhtiö sanoo.

Muun muassa STT kertoo tiedotteessaan, että järjestelmissä on vikatilanne, jota selvitetään parhaillaan.

Tästä ongelma johtui

Yhdysvaltalaisen tietoturvayhtiö CrowdStriken aiheuttama tekninen katkos vaikuttaa yrityksiin maailmanlaajuisesti.

Kyse on ilmeisesti tietoturvayhtiön virheellisestä virustorjuntapäivityksestä, joka on vaikuttanut muun muassa median julkaisutoimintaan, tietotekniikkayrityksiin, pankkeihin ja lentoliikenteeseen.

Virheellinen päivitys otettiin käyttöön maailmanlaajuisesti, ja se on estänyt useita yrityksiä käyttämästä tietokoneitaan. Häiriö vaikutti myös esimerkiksi uutistoimisto STT:n toimintaan Suomessa perjantaina aamulla ja aamupäivällä.

Yhdysvaltalainen teknologiajätti Microsoft ilmoitti ryhtyvänsä "ongelman lieventämistoimiin” palvelukatkosten jälkeen. Ei ollut selvää, liittyivätkö ne maailmanlaajuisiin katkoksiin.

Australiassa kansallinen kyberturvallisuuskoordinaattori sanoi uutistoimisto AFP:lle, että tekninen katkos johtuu ongelmasta yritysten käyttämän kolmannen osapuolen ohjelmistoalustassa. Etelä-Australian yliopiston kyberturvallisuustutkija Jill Slay sanoi, että katkosten maailmanlaajuiset vaikutukset ovat todennäköisesti valtavat.

Näin ongelma on näkynyt

Vika on aiheuttanut ongelmia kansainvälisten televisiokanavien toiminnassa.

Brittiläisen Sky News -uutiskanavan lähetys on keskeytynyt vian vuoksi, kertoo Dailymail.

Kanavalla pahoiteltiin häiriötä, kun aamulähetyksen oli tarkoitus alkaa kello 6.00 paikallista aikaa.

Uutiskanavat, kuten SBS, Network 10, ABC, sekä Sky News Australia ovat niin ikään joutuneet keskeyttämään lähetyksensä teknisten ongelmien vuoksi.

Useat australialaispankit, kaupat ja tiedotusvälineet ovat raportoineet ongelmista. Myös lentoliikenteessä on häiriöitä, uutisoi BBC.

Kanavan mukaan myös muutamat Yhdysvaltalaiset lentoyhtiöt ovat pysäyttäneet liikennöintinsä teknisten ongelmien vuoksi.

Berliinin Brandenburgin lentokenttä ilmoittaa viestipalvelu X:ssä, että lentotoiminnassa on vakavia häiriöitä. Ilmoituksen mukaan lentoliikenne on toistaiseksi keskeytetty.

Aftonbladetin mukaan ruotsalaisen junayhtiö Mälartågetin maksujärjestelmissä on ongelmia.

Lentoyhtiö SAS ilmoittaa verkkosivuillaan teknisistä ongelmista varausjärjestelmässään. Yhtiö pahoittelee ongelmista aiheutuvaa haittaa ja kertoo pyrkivänsä ratkaisemaan ongelmat nopeasti.

Finavialta kerrotaan MTV Uutisille, että häiriöitä ei ole havaittu Suomessa, mutta tilannetta seurataan.

Suuret yhdysvaltalaisyhtiöt Delta, United ja American Airlines, keskeyttävät kaikki lentonsa. Saksassa Berliinin kentältä kaikki lennot on perutettu. Tietoturvaongelmat vaikuttavat myös Espanjan ja Amsterdamin lentokentillä. Tietoliikennekatkos vaikuttaa myös lentokentillä Intiassa, Hongkongissa ja Sydneyssä Australiassa. 

Britannian isoin raideliikenneyhtiö ilmoitti laajalle levinneistä tietoteknisistä ongelmista, jotka voivat vaikuttaa raideliikenteeseen.

Finnairilta kerrotaan STT:lle, ettei ongelma koske heitä.

Valkoinen talo kertoo tutkivansa aamuisen IT-ongelman aiheuttamia häiriöitä.

– Olemme tietoisia tapahtuneesta ja tutkimme asiaa, sekä sen vaikutuksia, Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja kertoi CNN:lle

Puolan suurin konttiterminaali Baltic Hub on palauttanut toimintansa aamuisen IT-ongelman jäljiltä, kertoo CNN.

Gdańskissa sijaitseva terminaali ilmoitti Facebookissa, että katkos toiminnassa on korjattu.

Baltic Hub on verkkosivujensa mukaan Puolan suurin ja nopeimmin kasvava konttiterminaali, sekä Itämeren ainoa syvävesiterminaali.

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat