Spursin voitossa valtakauden alun maku

San Antonio Spursin voitto NBA-koripalloliigan tämänvuotisessa loppuottelussa saattaa enteillä uuden valtakauden alkua. Joukkue menettää lopettaneen keskushyökkääjä David Robinsonin, mutta sai tämän sijaan runsaasti liikkumatilaa NBA:n palkkakaton alla.

Spurs oli jo ennen loppuotteluita selkeä suosikki, ja vaikka New Jersey Nets kiusasi teksasilaisia pitkään, voittajasta ei aidosti ollut kovin paljon epäselvyyttä. Kauneuspisteitä ei jaettu, kun San Antonio runnoi lähes kaikkien inhoamalla, mutta tehokkaalla paikkapuolustuksella vastustajan tolaltaan.

Spursissa on ainesta monivuotiseksi mestariksi. Tähän tavoitteeseen joukkuetta auttaa kovasti, jos se kaappaa vapailta markkinoilta Netsin pelin sielun Jason Kiddin.
Kidd on vapaa pelaaja 1. heinäkuuta alkaen, eikä Spurs ole kiistänyt kiinnostustaan Kiddiin, joka on kallis pelaaja. Hänen palkkansa Netsissä oli 10 miljoonaa dollaria. Spursilla on häneen kuitenkin varaa, sillä Robinsonin (kuvassa oikealla) lopettaminen vapautti seuran käyttöön 16 miljoonaa dollaria. Tämän takia Spurs myös on yksi harvoista NBA-joukkueista, jolla on ylipäätään varaa Kiddiin.

Spursilla on jo nykyisellään mahtikuntoinen takakenttä. Ranskalainen Tony Parker, 21, väläytteli jo nyt osaamistaan pelinjohtajana, ja jätti muutamassa pelissä Kiddin jopa varjoonsa.

Parkerin ohella argentiinalaisesta Emanuel Ginobilistä, joka oli NBA-tulokas, on pitkäksi aikaa iloa NBA-joukkueelle. Takamies Ginobili kunnostautui tulokaskautenaan erityisesti pelaamalla tehokkaasti otteluitten ratkaisuhetkillä. Hän oli vielä tänä vuotena vaihtomies, mutta tuskin enää ensi vuonna.

Myös aloitusviisikon Stephen Jackson ja Parkerin tuuraaja Speedy Claxton olivat näkyvissä osissa pudotuspeleissä ja etenkin finaaleissa.

- He muodostavat yhden vahvimmista takakentistä, mitä voi kuvitella, sekä henkisiltä ominaisuuksiltaan että koripalloilullisesti, Spursin valmentaja Gregg Popovich kehui nelikkoa.

Tuohon ryhmään kun vielä liittää Kiddin, ei huimempaa takakenttää ole millään joukkueella.

Parker ja Ginobili, 25, kehittyivät odottamattoman nopeasti NBA-pelin saloihin, vaikka erityisesti Ginobili on joutunut muokkaamaan ajattelutapaansa. Kun Ginobili oli vielä Italian-aikanaan Bolognassa joukkueessaan se pelaaja, jonka kautta joukkueen peli kulki ja eli, niin San Antoniossa miehen rooli on aivan toisenlainen. Pallo kulkee muiden kautta.

- Nuorten pelaajien nopea kehittyminen tarjosi tavallaan meille satumaisen matkan läpi kauden, Popovich sanoi.

Spursin väki olettaa, että Tim Duncan ja Kidd voivat muodostaa samantapaisen nyrkin kuin mikä Lakersilla on ollut parissa Kobe Bryant - Shaquille O'Neal. Dynastian alun peruskivi on muurattu.

- Ei sitä voi tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. On paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Kaikki loppuotteluissa olleet myös tietävät, mutta uskomaton haaste on mestaruuden uusiminen ja miten paljon sitä pitää kunnioittaa, Vuoden valmentaja Popovich muistutti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat