Turkin GP:n lehdistökatsaus: Buttonin ylivoimaa, Ferrarin floppi

Jenson Buttonin hämmästyttävä ylivoima, Ferrarin vaisu kilpailu ja kiista formula ykkösten tulevaisuudesta olivat Turkin GP:n ykköspuheenaiheet Euroopan lehdistössä.

- Neljän vaivaisen kilometrin jälkeen Jenson Button oli jo karkuteillä eikä kukaan nähnyt häntä sen jälkeen, paitsi korkeintaan kierroksella ohitusten yhdeydessä. Sebastian Vettel säilytti kärkipaikkansa lähdössä, mutta pieni ajovirhe tarjosi voiton englantilaiselle hopealautasella, italialainen Il Giornale kirjoitti.

Ferrarin kilpailusuoritusta milanolaislehti kuvaili täydeksi flopiksi.

- Felipe Massa ajoi maaliin kuudennella sijalla, jolta hän myös lähti kilpailuun. Kimi Räikkönen jäi yhdeksänneksi - ei siis pisteitä eikä hyväksyttävää arvosanaa suorituksesta.

Urheilulehti Tuttosport antoi Ferrarille arvosanaksi 5.

- Punaiset autot putosivat nopeasti kärkikahinoista. Emme arvostele kuljettajia (vaikka Kimi ei häikäissytkään), koska he tekivät sen minkä autolla pystyy: Massa kuudes ja Räikkönen yhdeksäs. Parrasvaloihin pääsi ainoastaan varikkopilttuussa hymyillyt Naomi Campbell (Miksi? Eikö hänet olisi pitänyt lähettää Flavio Briatoren luokse?)

Täyden kympin saanut Button on Tuttosportin mielestä ylivoimallaan tekemässä formula ykkösistä yhtä yksipuolista katsottavaa kuin Michael Schumacher huippuvuosinaan.

- Button ei tee koskaan virheitä, ei edes paineen alla. Hän on kuin Schumi. Tosin hän ei tyydy pelkästään dominoimaan kuten vanha keisari, vaan hänellä on myös voittajan karismaa.

Bolognassa ilmestyvä Il Resto del Carlino totesi Ferrarin palanneen tylysti maan pinnalle Turkissa.

- Jos Ferrari otti Barcelonassa ja Monacossa askeleen eteenpäin, niin nyt tuli kaksi takapakkia.

Massa ja Ferrari olivat juhlineet Istanbulin radalla voittoa kolmena edellisenä vuonna, mutta nyt pistesaalis jäi laihaksi.

- Jos Massa menetti Turkin kuninkaan kruununsa, niin Räikkönen näyttää sukeltaneen takaisin tunneliin. Suomalaiskuljettaja valitteli rengasongelmia, mutta yhdeksäs sija oli yhtä vaisua kuin hänen yrityksensä kilpailussa. Hän ei edes yrittänyt jahdata kahdeksantena ajanutta Toyotan Timo Glockia, Il Resto del Carlino tylytti.

Roomalaisen Il Tempon mielestä romahdus katsojamäärissä Istanbulin radalla kertoo paljon formula ykkösten nykytilasta.

- Max Mosley on varsinainen nero. Formula ykkösissä eletään yhtä tylsimmistä vuosista miesmuistiin. Molemmat mestaruudet on käytännössä ratkaistu, vaikka ajettu on vasta kolmasosa kaudesta. Vaivaiset 30 000 katsojaa Istanbul Parkin radalla kuvastavat hyvin sitä, miten yleisö on menettänyt intohimonsa lajiin, jota ei ole osattu uudistaa eikä tehdä näyttäväksi. Ja mitä FIA:n puheenjohtaja keksii seuraavaksi? Hyväksyttää yksipuolisesti kyseenalaiset säännöt ja aloittaa sodan historiallisten tallien kanssa niin, että nämä uhkaavat jättää sarjan. Tällä saadaan otsikoita lehtiin ja unohtumaan kaikki se, mitä radalla tapahtuu (tai ei tapahdu).

- Haluamatta loukata ketään: olihan se aivan toista, kun Alonso ja Schumacher taistelivat mestaruudesta, Il Tempo tunnelmoi.

"Button omaa luokkaansa"

Englantilaislehdet pääsivät jälleen kerran hehkuttamaan Buttonin ylivoimaa ja virheetöntä ajoa.

- Murskavoitto Turkissa osoitti Jenson Buttonin olevan omaa luokkaansa tällä hetkellä, The Times julisti.

Buttonin voittokulkua ovat avittaneet kilpailijoiden virheet. Nyt Vettel pilasi mahdollisuutensa ensimmäisen kierroksen ajovirheeseen, eikä Red Bullin valitsema kolmen pysähdyksen taktiikkakaan toiminut.

- Red Bullilla on tänä vuonna toiseksi nopein auto. On kuitenkin nähty, ettei Milton Keynesissä majaansa pitävä talli tiedä aina mitä sillä pitäisi tehdä, eivätkä sen kuljettajat ole samaa luokkaa kuin lentävä Fromen mies (Button), The Times arvioi.

The Guardianin kisaraportissa oli sama sävy.

- Button ei taaskaan tehnyt ainuttakaan virhettä, mutta Vettel voi syyttää epäonnistumisesta vain itseään. 21-vuotias saksalainen menetti edun, joka hänellä oli paalupaikalta lähtiessään. Button liimautui Vettelin imuun lähdön jälkeen eikä joutunut odottamaan kauan saksalaiskuljettajan hermojen pettämistä.

Saksalaisen Bildin mielestä Buttonin ylivoima on viemässä mielenkiinnon formula ykkösistä. Michael Schumacherin ajessa Ferrarilla voitosta voittoon Bildillä oli toinen ääni kellossa, minkä saksalaislehti itsekin myönsi:

- Schumin supervoitoista saatoimme nauttia saksalaisnäkökulmasta. Buttonin voittomarssista superautolla sen sijaan ei. Kauden kymmenestä viimeisestä kilpailusta uhkaa tulla F1-historian pitkästyttävimmät.

Myös espanjalainen AS antoi ymmärtää, että Buttonin menestys on pelkästään ylivoimaisen auton ansiota:

- Buttonin auton ylivoima on sitä luokkaa, että hän on yltänyt jo legendojen saavutuksiin numeroiden valoissa. Mitä Schumi olisi tehnyt parhaina päivinään Brawnin autolla? Ohittanut varmasti kolmantena olevan kuljettajan kierroksella.

Lue myös:

    Uusimmat