Koko Suomi leipoo: Emman Bramasolen suolaiset madeleinet
Koko Suomi leipoo -sarjan neljännessä jaksossa tehtävässä valmistetaan naposteltavat lempielokuvan teemaa mukaillen. Emman elokuva: Toscanan auringon alla
Suolainen madeleine-leivos
- 30 g mantelijauhetta
- 100 g vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- ¼ tl suolaa
- 2 huoneenlämpöistä kananmunaa
- 120 g maustamatonta jugurttia
- 60 g pitkään kypsytettyä parmesaania
- 1 iso valkosipulinkynsi
- 2 oksaa tuoretta rosmariinia
- 2 oksaa + 4 salvianlehteä tuoretta salviaa
- 2 oksaa tuoretta timjamia
- 2 oksaa tuoretta oreganoa
- 25 tuoretta rakuunan lehteä
- 10 lehtipersiljan lehteä
- 10 siivua parmankinkkua
- Rosepippuria myllystä
- 50 g huoneenlämpöistä voita muottien voiteluun
- 4 rkl creme fraichea
- 1 tl piparjuuritahnaa
Valmistusohje
VALMISTUSOHJE: Lämmitä uuni 210 asteeseen.
Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi. Jätä erilliseen kulhoon odottamaan.
Silppua valkosipuli ja muut yritit (paitsi rakuuna, 4 kokonaista salvian ja 4 kokonaista lehtipersiljan lehteä) hienoksi silpuksi. Rouhi joukkoon rosepippuria. Jätä odottamaan erilliseen kulhoon.
Lisää muut aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon parmesaani ja yrtit. Laita taikina kylmään.
Valmistele madeleine-vuoat. Asettele jokaisen madeleinevuoan kolon pohjalle rakuunanlehtiä. Kaada taikinaan jokaiseen aukkoon saman verran, n. 2/3 aukon korkeudesta. Laita kylmään lepäämään n. 10-15 min.
Paista 210 asteisessa uunin keskiosassa 5–6 min. Avaa uunin luukku ja laske uunin lämpötila 180 asteeseen mahdollisimman nopeasti. Uuninluukun pitäminen auki vauhdittaa uunin jäähtymistä. Paista vielä 6–8 minuuttia tai kunnes madeleinet ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetki muotissa ennen irrottamista.
Tee piparjuurikastike. Sekoita creme fraichen joukkoon piparjuuritahna. Mausta suolalla ja rose-pippurilla maun mukaan. Tarjoile madeleinet piparjuurikastikkeen kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka