Frantz Kruger haluaa edustaa Suomea

Eteläafrikkalainen kiekonheittäjä Frantz Kruger haluaa jatkossa edustaa Suomea. Kolmiloikkaaja Heli Koivula-Krugerin aviomies sai viikonvaihteessa Dohassa kokoontuneelta Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitukselta kilpailukelpoisuuden Suomen väreissä. Kilpailukelpoisuuden ehtona kuitenkin on, että Kruger saa Suomen kansalaisuuden.

- Aion hakea kansalaisuutta heti kun tulen Suomeen toukokuussa, Kruger sanoi STT:n puhelinhaastattelussa Etelä-Afrikasta.

- Viranomaisilta saamieni tietojen mukaan uskon, että kansalaisuuden saaminen voisi kestää noin kaksi vuotta, mutta en ole aivan varma. Olen viettänyt jo aikaa Suomessa ja olen naimisissa Helin kanssa. Toivoisin asian järjestyvän mahdollisimman nopeasti, Kruger kertoi.

Siirtotoiveensa Kruger kertoo lähteneen avioliittonsa lisäksi siitä, että suurin osa hänen kisoistaan käydään Euroopassa.

- 95 prosenttia kisoistani on Euroopassa, ja nyt myös perheeni on Euroopassa. Ajattelimme, että niin kauan kuin kilpailen, meidän on parasta asua Suomessa.

Kruger sanoo aikovansa urheilla vielä kahdeksan vuotta.

- Kun kyseessä on näin pitkä aika, on parempi olla Suomessa. Nyt tarvitsen viisumin joka kerta, kun tulen Suomeen.

Vaasan rannat

Heli Koivula-Kruger on ilmoittanut päättävänsä urheilu-uransa Helsingin MM-kisoihin elokuussa. Kruger kertoo pariskunnan haluavan asua Suomessa niin kauan kuin hänen oma uransa kestää.

- Helillä on paljon enemmän mahdollisuuksia Suomessa kuin Etelä-Afrikassa. Minun urani päättymisen jälkeen mietimme taas, mitä teemme.

- Kaikki olisi helpompaa Suomessa, minun urheiluni ja Helin elämä, Kruger perustelee.

Krugerin, 29, uran paras saavutus on olympiapronssi viiden vuoden takaa Sydneystä. Hän meni naimisiin Heli Koivula-Krugerin kanssa kesäkuussa 2003.

Kruger kertoo vierailleensa Suomessa ensi kertaa kilpailumatkalla Eurajoella vuonna 2000. Kun häneltä kysyy, mikä Suomesta tulee ensimmäisenä hänen mieleensä, langan päästä kuuluu naurua.

- Vaasa, Vaasan rannat. Olen ollut siellä paljon, ja se on mahtava paikka. Minulla on siellä paljon ystäviä, ja siksi Vaasalla on aina paikka sydämessäni, Kruger nauraa.

Kanerva: Kruger vahvistaisi heittokulttuuria

IAAF:n hallituksen jäsen ja Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Ilkka Kanerva pitää Krugerin halua edustaa Suomea myönteisenä asiana.

- Kruger vahvistaisi suomalaista heittokulttuuria. Mutta asia ei ole niin yksinkertainen enkä lähtisi vielä heittämään hattuja ilmaan. Ei nuolaista ennen kuin tipahtaa, Kanerva muistuttaa.

Kanerva ei myöskään halua spekuloida kauanko Suomen kansalaisuuden saaminen kestää. Hän kuitenkin vakuuttaa, että Suomen mahdolliseen edustamiseen ei liity muita esteitä kuin kansalaisuuskysymys.

Kiekonheittäjä Frantz Kruger:

 -syntynyt 22. toukokuuta 1975 Kempton Parkissa
 -203 cm/125 kg
 -kansalaisuus: Etelä-Afrikka
 -parhaat saavutukset:
 Olympiakisat: Sydney 2000: 3:s; Ateena 2004: 5:s; MM-kisat:  2001 8:s, 2003: 6:s 
 -ennätys 70,32 (2002)
 -avioliitto Heli Koivula-Krugerin kanssa 28. kesäkuuta 2003

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat