Kommentti: Sankari, astu esiin! Suomen olympiastartissa hämmästyttäviäkin piirteitä

Kesäolympialaisissa on nyt käyty seitsemän täyttä kisapäivää. Muutama valonpilkahdus ei muuta sitä faktaa, että Suomen joukkueen ympärillä soivat mollivoittoiset sävelet, MTV Urheilun Ossi Karvonen kirjoittaa Pariisista.

Arvokisojen kohdalla puhutaan usein siitä, että onnistumiset varsinkin tapahtuman alkuvaiheessa ruokkivat koko joukkueen ilmapiiriä ja itseluottamusta. Olympiakylän kehuttu Suomi-talo kattoterasseineen on antanut tähän oivallisen ponnahduslaudan, mutta tuloslistoilla se ei ole vielä konkretisoinut. 

Otetaan nopea kertaus. 

Maantiepyöräilijä Anniina Ahtosalolla meni kaikki mahdollinen pieleen kaluston osalta aika-ajossa

Maastopyöräilijä Joni Savaste keskeytti nopeasti tuskaiseen kaatumiseen

Sulkapalloilija Kalle Koljosen pohje petti jo harjoituksissa ennen otteluja – pelaaminen vamman kanssa toi voiton ja luovutustappion. 

Huippu-uimari Matti Mattsson jäi hämmentävästi alkuerään, mitä selitti myöhemmin paljastunut koronatartunta. Kun tartuntoja löytyi Suomen joukkueesta vielä toinenkin, Suomi-talon sisätiloihin iskettiin maskipakko, mikä ei voi olla vaikuttamatta yleiseen ilmapiiriin.

Juttu jatkuu videon alla.   

Suomen uinnin tila huolettaa – Pariisissa vain kaksi uimaria 2:16
Suomen uinnin tila huolettaa – Pariisin olympialaisissa vain kaksi uimaria.

Kenttäratsastaja Sanna Siltakorven suoritus keskeytyi hevosen saaman vamman takia. Veera Manninen oli kisan 36:s.  

Purjehduksen 49er FX -luokassa Ronja Grönblomin ja Veera Hokan suoritus 9. lähdössä hylättiin, mikä vesitti käytännössä heidän saumansa mitalilähtöön.

Kivääriampuja Aleksi Leppä karsiutui molempien lajiensa finaalista. Hänen valmentajaisänsä Marko Leppä kuoli sairauskohtaukseen matkustaessaan Ranskaan katsomaan poikansa olympiadebyyttiä.

Lisäksi pari kuukautta sitten MM-pronssia saavuttanut judoka Luukas Saha taipui neljännesvälierissä, kävelijä Aku Partanen hyytyi pahasti 20 kilometrillä, trap-ampuja Noora Antikainen haparoi karsinnassa, uimari Ida Hulkon suoritukset jäivät yhteen vetoon ja jousiampuja Antti Tekoniemi putosi heti ensimmäisessä kaavio-ottelussa.

Karua luettavaa. Ikävien sattumusten määrä on ollut hämmentävän suuri, ja Pariisissa vierailleella presidentillä Alexander Stubbilla riitti lohdutettavia ja halittavia. 

Ja vaikka osa näistä tuloksista oli odotettuja, venymisetkin ovat olleet harvassa. 

Tästä osastosta voi käytännössä nostaa esiin vain kouluratsastajat sekä debytanttinyrkkeilijä Pihla Kaivo-ojan

Suomen joukkueen puolustukseksi on sanottava kuitenkin se, että ennakkoon realistisimmat menestysehdokkaat odottelevat vielä vuoroaan. Esimerkiksi ampuja Eetu Kallioinen, judoka Martti Puumalainen, purjehtijat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen sekä yleisurheilijat Wilma Murto ja Oliver Helander – muutamia mainitakseni – voivat vielä korjata kurssia. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Valmentaja Rok Draksic kehittänyt Suomen judoa – Martti Puumalainen: "Sataprossaa huippu-urheilua" 1:06
Valmentaja Rok Draksic kehittänyt Suomen judoa – Martti Puumalainen: "Sataprossaa huippu-urheilua".

Toisaalta ainakin Murto ja Helander ovat painineet loukkaantumishuolien kanssa, joten Suomen olympiakomitean kalkuloima 2,3 mitalin odottama Pariisiin voi osoittautua ylitsepääsemättömäksi. 

Suomi ei ole kesäolympialaisten historiassa jäänyt kertaakaan ilman mitalia. 

Lopuksi: Monen urheilijan kohdalla voi vetää jo etukäteen yhtäläisyysviivan olympiarankingin ja lopputuloksen välille. Esimerkiksi Antti Tekoniemen ja Ida Hulkon kommentit kertovat siitä, että realistinen tuliainen Pariisista oli olympiakokemus, ei jatkopaikka. 

Lue myös: