Luulitko, että painehaava vaatii viikkojen paikoillaan makoilua? Kudosvaurio voi syntyä vain minuuteissa

Painehaavat merkittävä kustannuserä terveydenhuollolle 2:50
KATSO VIDEO: Painehaavat aiheuttavat valtavat kustannukset Suomen terveydenhuollolle. Kuinka suuresta summasta vuositasolla puhutaan ja miten kuluilta vältyttäisiin?

Painehaavat yhdistetään edelleen sairaalassa viikkokausia vuodepotilaana makaavaan vanhukseen. Tosiasiassa painehaavan alku voi syntyä jo minuuteissa kelle tahansa, jonka liikkuminen on rajoitettua väliaikaisesti tai pysyvästi.

On yleinen harhaluulo, että painehaava, vanhalta nimeltään makuuhaava, vaatisi syntyäkseen parin viikon paikoillaan makaamista.

Todellisuudessa painehaava voi syntyä kehoon jo minuuteissa, kertoo Suomen sairaanhoitajien asiantuntija, auktorisoitu haavahoitaja ja Euroopan painehaava-asiantuntijaneuvoston Suomen edustaja Maarit Ahtiala MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Painehaava voi syntyä potilaalle jo ambulanssikuljetuksen aikana esimerkiksi kantapäähän, jos se altistuu paineelle.

Painehaavat ovat hoidollisia haittatapahtumia, jotka heikentävät potilaan elämänlaatua ja aiheuttavat yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia. Katso yllä olevalta videolta, millainen kustannuserä ne ovat Suomelle.

Painehaava voi yltää jopa luuhun saakka

Painehaavat syntyvät useimmiten luisen ulokkeen kohdalle kehossa. Tyypillisimmin niitä tulee ristiselkään ja kantapäähän, mutta myös nenäsilta on tavallinen paikka.

Painehaava kehittyy, kun esimerkiksi istutaan tai maataan paikoillaan pitkiä aikoja tai jokin lääkinnällinen laite painaa pehmytkudosta, kertoo Ahtiala.

Kun solujen muodonmuutos tapahtuu paineen alla, eikä painetta pääse vähentämään, alkaa kudos tuhoutua ja ihoon sekä sen alaisiin kudoksiin kehittyy vaurio tai haava.

Painehaavoja on neljää eri astetta ja lisäksi on myös luokittelemattomia painehaavoja.

Yleisin, ensimmäisen asteen painehaava, on ihon punoittava alue, joka sormella painettaessa ei vaalene. Pahimmillaan vaurio on luuhun asti yltävä avohaava.

Vakavimmissa painehaavoissa näkyy kuollutta ruskeaa ja mustaa kudosta sekä katetta. 

Kaikki liikuntarajoitteiset riskiryhmässä

Painehaava voi tulla kelle tahansa, jonka liikuntakyky on väliaikaisesti tai pysyvästi rajoittunut.

Riskissä ovat erityisesti potilaat, jotka eivät itse tunne paineen aiheuttamaa kipua kehossaan ja pysty asentoa vaihtamalla tai apuvälinettä poistamalla vähentämään kudokseen kohdistuvaa painetta, Ahtiala kertoo.

Esimerkiksi happimaski voi aiheuttaa nenäsiltaan painevaurion. Myös vääränlainen patja vuodepotilaan alla voi olla vaurion aiheuttaja.

Kipua, pysyviä vaurioita tai jopa kuolema

Painehaavojen yleisin haitta potilaalle on kipu, mutta vaikeissa tapauksissa haavat voivat johtaa useisiin sairaalahoitojaksoihin ja vaatia esimerkiksi useita leikkauksia.

Useat leikkaukset taas lisäävät arpikudoksen määrää kehossa ja myös hermovaurioiden riski kasvaa, kun kudoksia joudutaan korjaamaan, Ahtiala kertoo.

Koska painehaavojen infektioriski on suuri, ovat ne yksi potilaan kuolemanvaaraa lisäävä haittatekijä terveydenhuollossa.

Painehaavojen hoidossa tärkeintä on ennaltaehkäisy. 

Painehaavoja voidaan ehkäistä muun muassa oikeanlaisilla painehaavoja ehkäisevillä patjoilla ja käyttämällä pehmusteita apuvälineiden, kuten happimaskin kanssa.

Jos painehaava on jo syvällä kudoksissa, on tärkeintä paineen poistaminen alueelta ja moniammatillinen haavanhoito.

Katso koko keskustelu: Puuttellinen painehaavojen ennaltaehkäisy kustantaa Suomelle vuosittain satojamiljoonia

Painehaavat kustantavat yhteiskunnalle jopa 800 miljoonaa euroa vuosittain 11:14
Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija, auktorisoitu haavahoitaja ja Euroopan painehaava-asiantuntijaneuvoston Suomen edustaja Maarit Ahtiala MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat