Joe Bidenin yli tuhannen miljardin liikennepakettia kannattaville republikaaneille sataa tappouhkauksia – Yhdysvaltain tilasta tyly suomalaisarvio: "Kehitysmaaluokkaa"

Kongressi on luonut yli biljoonan, eli tuhannen miljardin dollarin paketin, jolla kunnostetaan muun muassa maan liikenneverkkoa ja tietoliikenneyhteyksiä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin on määrä allekirjoittaa tänään poikkeuksellinen laki, joka meni maan senaatissa läpi elokuussa.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija ja konsulttiyhtiö Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä taustoittaa paketin sisältöä.

– 50-luvulla rakennettiin Yhdysvaltain valtatieverkosto ja suurinpiirtein saman verran rahaa on nyt käytössä, Penttilä tiivistää.

Penttilän mukaan viidennes rahasta ohjataan perinteisen infrastruktuurin, eli valtateiden, siltojen, satamien ja esimerkiksi junien huoltoon ja korjaamiseen.

Loppu osa budjetista suunnataan niin sanottuun vihreään siirtymään, eli ilmastoystävällisempään teknologiaan ja uusien teknologioiden kehittämiseen.

Myös maan internetyhteyksiä parannetaan.

Penttilä kummastelee sitä, että demokraatit ja republikaanit ovat yhteisymmärryksessä kannattaneet pakettia vuosituhannen alusta lähtien, mutta se menee läpi vasta nyt.

– Amerikassa infrastruktuuri on kehitysmaaluokkaa monesti, Penttilä arvioi.

Vaikka paketin puolesta on äänestetty yli puoluerajojen, sen esittäminen on johtanut jopa tappouhkauksiin.

Pakettia on ajanut aiemmin myös Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump. Sittemmin Trump on kääntynyt pakettia vastaan.

– Hän maalittaa näitä republikaaneja, jotka ovat allekirjoittaneet tämän lakiesityksen, Penttilä avaa.

Tappouhkausten takia monet jäävät tilaisuudesta pois

Monet republikaanisen puolueen edustajat eivät saavu allekirjoitustilaisuuteen tappouhkausten takia.

– Tämä on sitä politiikkaa, kulttuurisotaa ja valtavan kiihtynyttä mielialaa Yhdysvalloissa, Penttilä arvioi.

Jotkut republikaanien kannattajista pelkäävät, että paketti nostaa Bidenin kannatusta ja näin päätös sabotoi tulevia välivaaleja. Penttilä arvioi, että tappouhkausten lähettäjät ovat todennäköisesti sosiaalisessa mediassa toimivia anonyymejä käyttäjiä.

Alla olevalta videolta löydät tarkemmat analyysit syistä ja seurauksista.

Lue myös:

    Uusimmat